Keşke günler 24 saatten fazla olsaydı dediğimiz günler çok oluyor değil mi, zaman mı bize yetmiyor yoksa biz mi zamanı yetiremiyoruz?
Zaman yönetimi bir çalışanda olması gereken yeteneklerden biri. Zaman yönetimini yapabilmek hem yapılan
işin kalitesini artırıyor hem de işlerin daha kısa sürede tamamlanmasını sağlıyor. Öncelikleri belirlemek ve düzgün bir iş planı yapmak zaman yönetiminin en önemli aşamaları. Bir başka önemli yöntem de uzun ve zor gibi görünen görevleri küçük parçalara bölerek teker teker bu hedeflere ulaşmak.
Çalışma saatlerinin size yetmediğini düşündüğünüz oluyor mu? Bazı durumlarda çalışma saatleri size yetmeyebilir, evinize iş götürebilirsiniz. Eğer gün boyunca işlerinizi halletme konusunda problem yaşıyor ve zaman yönetimi yapamıyorsanız çalıştığınız ekstra saatler size pek bir şey kazandırmaz.
Zaman yönetimi, çalışanlar için olmazsa olmaz yeteneklerden biri. Birçok da faydası var. Mesela öncelikleri belirleme konusunda size yardımcı olur. Görev listesindekilerin önemini bilmek ve bu şekilde sıralama yapmak size büyük zaman kazandırır.
Zaman yönetimini doğru yaptıkça hem zaman kazanır hem de işlerinizi daha kısa zamanda yapmaya başlarsınız. Zaman kazanmak sizin stresinizi de azaltacaktır. Ayrıca diğer çalışanlardan sıyrılıp kariyerinizde önemli adımlar atmanıza da yardımcı olacaktır. Zaman yönetimi yapabilmek önünüze gelen her işe gereken zamanı ayırabilmek anlamına da gelir. Böylece yaptığınız işin kalitesi de artar. Zaman kısıtlığı nedeniyle baştan savma işler yapmazsınız.
İşte size zaman yönetimi konusunda tavsiyeler…
* Yıllardır bilinen ve uygulanan anahtar kelime “multitask” yani birden fazla işi aynı anda yapmak. Bir görevi yerine getirip ardından diğerine geçmek aynı anda birkaç işi yapmaya çalışmaktan daha iyidir. Eğer aynı anda birkaç iş yapmanız gerekiyorsa bu yeteneğinizi başka seçeneğinizin kalmadığı son dakikalara bırakın.
* Elinizdeki işleri küçük parçalara bölün. Bunu yaptıktan sonra kendinize bir plan hazırlamak, ardından işleri nasıl tamamlayacağınızın planını yapmak işleri çok daha kolaylaştırır. Mesela bir işi dört parçaya böldünüz, bu parçaları tamamlamaya başladığınız zaman, başlarda hiç bitmeyecek gibi görünen o kocaman işin yavaş yavaş tamamlandığını fark etmek moralinizi de düzeltir, zaman da kazandırır. Küçük parçaları tamamlamaya odaklandığınız zaman diğer işlerin de üstesinden gelmek için vaktiniz olacaktır
* İşleri ertelemeyin. Bazı kişiler ertelemenin işe yaradığını düşünebilir. Ama uzmanlar bunu sadece gerçekten gerektiğinde öneriyor. Eğer elinizde 2 hafta süresi olan bir proje varsa en azından projeye başlamayı deneyin. Peki doğuştan ihmalkar ve ertelemeyi seven biriyseniz ne yapacaksınız? Projeye başlayın ve kafanızda küçük parçalara bölün, zamanlamasını yapın. Her parçayı bir hedef olarak düşünüp gerçekleştirmek için kendinize zaman koyun. Son teslim tarihlerini belirleyin, bunalmaya başladığınızı hissettiğinizde bu tarihleri hatırlayın.
* Kendinizi değerlendirmeye de vakit ayırın. Zaman yönetimi konusunda neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bilmek, sonraki durumlarda daha hızlı hareket etmeyi sağlar, zaman kaybını önler. Bu da gelecekteki işlerinizin üstesinden gelmede yardımcı olur.
Kaynak: http://www.ehow.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder