7 Kasım 2012 Çarşamba

Çalışan kadının rengi

İsviçreli bilim adamları yapmamış olsa da, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Bölümün yaptığı bir araştırmayla biz kadınlar rengimizi belli ettik : )



20-50 yaş arası çalışan 300 kadının giysi ve renk tercihleri araştırıldı. Kadınlar birinciliği pembeye ikinciliği beyaza verdi. Lacivert azmin, kahverengi otoritenin rengi çıktı. Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç.
Dr. Emine Koca ile Yrd. Doç. Dr. Fatma Koç, 20-50 yaş grubunda çalışan 300 kadının giysi ve renk tercihini araştırdı. Yrd. Doç. Dr. Koca, 42'si özel sektörde yarı zamanlı (part-time) çalışan öğrenci, 208'i kamu, 50'si de özel sektörde görev yapan 300 kadınla yaptıkları araştırmada, klasik giyim tarzını genellikle işçi ve memurların, spor giyim tarzını ise öğrenci ve serbest meslek sahibi kadınların tercih ettiğini belirlediklerini söyledi.
CİDDİLERİN TERCİHİ Çalışma koşullarının ve sektör tipinin çalışan kadınların giyim tercihlerini etkilediği anlatan Yrd. Doç. Dr. Koca, şunları söyledi: "Çalışan kadınların resmi ortamlarda daha ciddi ve resmi görüntü veren giysiler tercih ettiği sonucuna ulaştık. Araştırmamıza göre, kadınların tercih ettikleri ilk altı rengi ise pembe, mavi, lacivert, beyaz, kahve, kırmızı renkler olarak belirledik."
MESLEĞE GÖRE RENK Serbest meslek sahibi kadınların giysilerinde tercih ettikleri ilk üç rengin pembe, mavi ve yeşil olduğunun belirlendiğini anlatan Koca, öğrencilerin pembe, mavi, yeşil, lacivert, memurların pembe, beyaz, lacivert, isçilerin ise mavi, kahverengi, lacivert renkleri tercih ettiklerini söyledi. Pembe rengin tüm meslek gruplarında tercih edilen ilk renk olduğunu anlatan Koca, çalışan kadınların yaşlarına göre ise 20-25 yaş arasında siyah, beyaz, pembe, 26-30 yaş arasında pembe, kırmızı, beyaz, 31-35 yaş arasında mavi, pembe, kırmızı, 36-40 yaş arasında lacivert, mavi, kahverengi, 41-45 yaş arasında pembe, lacivert, 46 ve üzeri yaş grubunun ise lacivert ve pembe renkleri çoğunlukla tercih ettiklerini kaydetti. Koca, "gri, turuncu ve sarının tüm yaş gruplarında tercih edilmeyen renkler olduğu sonucuna ulaştık. Mavi rengin özgürlük, yeşilin samimiyet, siyahın ciddiyet, beyazın temizlik, grinin tembellik, laciverdin azim, kahverenginin otorite duygusunu uyandırdığı da belirlendi. Çalışan kadınların renk uyumuna dikkat ettiklerini uyumlu giydiklerinde mutlu olduklarını da belirledik” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder