20 Kasım 2012 Salı

Son günlerin modası Dukan Diyeti

Dukan Diyeti,
Dr. Pierre Dukan tarafından geliştirilmiş bir diyet türüdür. Protein ağırlıklı beslenmeye yöneliktir. Bu nedenle hızlı kilo kaybetmek mümkündür. Kolesterol ve diyabet gibi hastalığı bulunanlar veya risk taşıyanlara bu diyeti önerilmemektedir. Kendi içerisinde belirli aşamalardan oluşan bu diyette protein aldığınız sürece yemede kısıtlama yok.

Ancak diyete başladığınız günden itibaren ne kadar çok süre geçmişse etkisini ve yan etkilerini görm
e olasılığınız o kadar artmaktadır. Bu nedenle Dukan diyeti yapanlar öncelikle kendilerini sürekli olarak kontrol etmeli ve diyeti doktor kontrolünde bir sonraki aşamaya geçecek şekilde uygulamalıdır.
Hakkında çok fazla yazılan Dukan diyetinde;
Protein bazında kalori sınırlaması yok, ucu açık olan bu diyette ne kadar köfte veya tavuk yiyeceğinizi siz belirliyorsunuz. Metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağladığı için bu sayede daha hızlı kilo kaybedersiniz. Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda ise bu diyete harfiyen uymanız gerekmektedir yoksa verdiğiniz kiloları hızla geri alırsınız. Proteine duyarlı kişilerde yan etki göstermektedir.

Dukan diyetinin aşamaları;
1.Aşama:Atak aşaması, Dukan diyetine başladığınız andan itibaren sadece ve sadece protein içeren malzemeler tüketiyorsunuz. Proteinin en çok bulunduğu besinler arasında ise et, balık ve yağı olmayan süt ve süt ürünleri yer alıyor. Bu aşama kişinin kilosuna göre değişiyor ama maksimum 10 gün sürüyor.
2.Aşama: Seyir dönemi, bir gün protein artı sebze, bir gün yine sadece protein ağırlıklı besleniyorsunuz. Bu süre ise kişinin vermek isteği kiloları verinceye kadar devam ediyor. (Protein ve sebze günlerinde sınırsız bir şekilde sebze tüketebilirsiniz)
3.Aşama: Güçlendirme evresi olan bu dönem yemek konusunda biraz rahat bırakıyor. 3. Aşamada her gününüzü protein ve sebze günleri olarak düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra 3.aşamaya geldiyseniz artık kutlama öğünleri denilen sınırsız yiyecek yemenin keyfini yaşayabilirsiniz. Kutlama öğününü yalnızca hafta iki kez olmak üzere kullanmanız tavsiye edilmektedir. Haftanın iki günü karbonhidrat içeren doyurucu yiyecekler yiyebilirsiniz.
4. Aşama: Koruma ve sabitleme aşaması veya özgürlük aşaması da diyebiliriz. Çünkü artık canınızın her istediğini yiyebilirsiniz. Ancak özgürlüğün de bir sınırı vardır. Bu nedenle de her Perşembe gününü ilk aşamada olduğu gibi protein günü olarak geçirmelisiniz. Haftanın altı günü istediğiniz gibi yiyip içebilirsiniz ancak unutmamanız gereken Perşembe günlerini sadece ve sadece protein günü olarak geçirmenizdir.
4 Aşama ile birlikte dukan diyetini tamamlamış oluyor. Ama en başta da dediğimiz gibi bu diyete birebir uymak şart.
Ayrıca Günde en az 1.5 litre su içmeli ve 1.5 çorba kaşığı yulaf tüketmelisiniz, bununla birlikte hızlı bir şekilde yürüyüş yapmaya dikkat etmelisiniz. Yağdan ve yağlı maddelerden sakınmalısınız. Haftanın bir yerine iki gününün sadece ve sadece protein günü olarak belirleyebilirsiniz. Karbonhidrat içermeyen sebzeleri dilediğinizce tüketebilirsiniz. ( salatalık-mantar-enginar- vs) Karbonhidrat içeren sebzeleri az şekilde tüketmeye dikkat ettiğiniz sürece sorun teşkil etmeyecektir.
Agresif bir diyet olan Dukan diyeti başta insanı baya bir zorluyor fakat zaman geçtikçe bu beslenme şekline alışıyorsunuz. Ayrıca bu diyeti katlanabilir kılmak için çok fazla yemek tarifi geliştirilmiş. İnternetten çok kolay ulaşabilirsiniz bu tariflere…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder